28.09.2023
10. Sinisen siirtymän politiikka kestävyysmurroksessa
BlueAdapt-podcastsarjan viimeinen jakso käsittelee hankkeessa tehtyä TRAGORA-tutkimussynteesiä: millaista on sinisen siirtymän politiikka kestävyysmurroksessa.
Nykypolitiikat lukitsevat ruuan-, energian- ja raaka-aineiden tuotannon malleihin, jotka eivät mahdollista toimialojen uusiutumista ja vastaamista kestävyyshaasteisiin. Sininen siirtymä voidaan toteuttaa luomalla kannustimia uudistumiseen ja tehostamalla toimialojen ympäristöohjausta.
Sinisen talouden kestävyyssiirtymä edellyttää, että vesien laatuun vaikuttaviin tai vesivaroja ja vesiekosysteemejä hyödyntäviin toimialoihin kohdistetaan eriytynyttä politiikkaa. Toimialoista riippuen tarvitaan joko irtikytkentää (maatalous), hallittua alasajoa (turvetuotanto) tai kasvun kestävyyden turvaamista (merituulivoima). BlueAdaptin TRAGORA-lähestymistavassa jaottelu pohjautuu EU:n ja Suomen ympäristötavoitteisiin, mutta keskittyy vastaamaan siihen, miten talouden sektorien uudistumista voitaisiin ohjata parhaiten.
Mitä siis tulisi tehdä, jotta alihyödynnetyihin kalakantoihin, maatalouteen tai vesivoimaan kohdistetut politiikkatoimet tukisivat kestävää sinistä siirtymää? Mitkä keskeiset haasteet ja lukkiumat estävät kestävyysmurroksen kannalta välttämättömät toimet?
—
Viimeistä kertaa studiossa keskustelemassa ovat hankkeen TRAGORA-ryhmän jäsenet professori Niko Soininen Itä-Suomen yliopistosta, erikoistutkija Helena Valve Suomen ympäristökeskus SYKE:sta sekä professori emeritus Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta. Keskustelua isännöi tuttuun tapaan Demos Helsingin Mikael Sokero.
Kuuntele podcast-jakso täällä
Politiikkasuositus on luettavissa täällä: Sinisen siirtymän politiikka kestävyysmurroksessa