Tapahtumat

06.02.2019

BlueAdapt mukana Ratkaisuja tieteestä -tilaisuudessa 14.2.

 

Finlandia-talo täyttyy ystävänpäivänä päätöksentekijöistä, tutkijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista, kun STN-hankkeet kokoontuvat Suomen Akatemian järjestämään Ratkaisuja tieteestä -tilaisuuteen. Tilaisuudessa keskustellaan tietopohjaisesti aikamme suurista yhteiskunnallisista haasteista kuten työn murroksesta, osallistuvasta kansalaisuudesta sekä ilmastonmuutoksesta ja luonnonvaroista. Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta verkkolähetystä tapahtumasta voi seurata Suomen Akatemian sivuilta. 

BlueAdapt-hanke on osallistunut tapahtumassa julkistettavien ratkaisukorttien valmisteluun. Kortit löytyvät sähköisenä versiona 14.2.2019 osoitteesta www.strateginentutkimus.fi. Korttipakka on tehty päättäjien, päätöksentekoa valmistelevien, median ja kaikkien yhteiskuntakehityksestä kiinnostuneiden käyttöön.

BlueAdaptin näkökulmia tuodaan esiin Ilmastonmuutos, luonnonvarat ja energia-pakassa. Alla lisätietoja korteissa esitellyistä BlueAdapt-teemoista:

 

1. Sopeutuvan hallinnan menettelytapojen ja sääntelyn soveltaminen varmistaa vesiekosysteemien käytön kestävyyden muuttuvissa oloissa. 

 

BlueAdaptin keskeisimpiä käsitteitä on sopeutuva sääntely ja hallinto. Sääntelyn tulisi olla sidottua parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon, tukea tiedon kartuttamista sekä hahmottaa ruoan, energian ja veden systeemiset yhteydet nykyistä paremmin. Lisää voit lukea apulaisprofessori Nuko Soinisen blogista sekä Antti Belinskijin ja Niko Soinisen asiantuntija-artikkelista  ”Vaelluskantojen oikeudellinen elvyttäminen ja vesivoima” 

 

1. Murrosareenat, joissa hallinnon, liike-elämän ja kansalaisyhteiskunnan edustajat sekä tutkijat luovat jaettuja muutospolkuja, edistävät vesivarojen kestävää käyttöä.

 

2. Murrosareenoiden muutospolut toimivat välineinä suunnata kehitystä kohti haluttuja tavoitteita.

 

3. Kestävälle siniselle kasvulle luodaan edellytyksiä yhdistämällä ekologisa ja taloudellisia tarkasteluja alueellisiin muutospolkuihin.

 

Keskeinen osa BlueAdapt-hankkeen tutkimusta on Pohjois-Savossa ja Varsinais-Suomessa toteutettavat murrosareenat, joissa joukko sinisen talouden asiantuntijoita kokoontuu säännöllisesti muodostamaan muutospolkuja kohti yhdessä muodostettua visiota. Aikaisemmin murrosareenoita on käytetty muun muassa Smart Energy Transition -hankkeessa. Murrosareenoissa on kolme keskeistä vaihetta, joissa vastataan seuraaviin kysymyksiin: Minkälaista alueellista muutosta sinisen biotalouden tulisi edistää? Miten tähän muutokseen voitaisiin päästä? Mitkä toimet ja toimijat ovat muutokselle keskeisiä? Lisää siitä, miksi murrosareenoja tarvitaan voit lukea vahemman tutkijan Pano Kontion blogista.  Jani Lukkaren kertoo blogissaan tarkemmin murrosareenoiden työskentelytavoista ja vaiheista. Lisäksi viime kuussa kerroimme työskentelyn alkavan nyt myös Varsinais-Suomessa.  

Pohjois-Savon murrosareenan loppuraportti julkaistaan julkistustilaisuudessa Kuopion Scandic-hotellissa 12.3. Ilmoittautuminen tapahtumaan avataan tällä sivulla pian!

 

Kirjoittaja Liisa Kolehmainen toimii projektikoordinaattorina Demos Helsingillä, ja vastaa BlueAdapt-hankkeessa viestinnän ja vuorovaikutuksen koordinaatiosta. 

 

Katso kaikki viimeaikaiset blogikirjoitukset, podcastit ja tweetit

Lisää aiheesta

Kuva: Vesa Kuusala/YHA:n kuvapankki

Raportti: Lisäarvoa kalasta ja maatalouden sivuvirroista Varsinais-Suomessa – Sinisen biotalouden murrosareenan tulokset

Raportti kestävän vesiin liittyvän biotalouden edistämiseksi Varsinais-Suomessa julkaistu!

Lue lisää

Kuva: Carlos Grury

Multidisciplinary research exploring solutions to combine blue growth and healthy waters

BlueAdapt aims at demonstrating the options and pathways towards the ...

Lue lisää

Aamiaistilaisuus 4.9.: Lisää liiketoimintaa kalan ja maatalouden sivutuotteiden kestävästä hyödyntämisestä Varsinais-Suomessa

Katso tästä tilaisuuden kalvot: Kalvot: Lisäarvoa kalasta ja maatalouden sivuvirroista Varsinais-Suomessa​ ...

Lue lisää