Tapahtumat

06.02.2019

BlueAdapt mukana Ratkaisuja tieteestä -tilaisuudessa 14.2.

 

Finlandia-talo täyttyy ystävänpäivänä päätöksentekijöistä, tutkijoista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista, kun STN-hankkeet kokoontuvat Suomen Akatemian järjestämään Ratkaisuja tieteestä -tilaisuuteen. Tilaisuudessa keskustellaan tietopohjaisesti aikamme suurista yhteiskunnallisista haasteista kuten työn murroksesta, osallistuvasta kansalaisuudesta sekä ilmastonmuutoksesta ja luonnonvaroista. Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta verkkolähetystä tapahtumasta voi seurata Suomen Akatemian sivuilta. 

BlueAdapt-hanke on osallistunut tapahtumassa julkistettavien ratkaisukorttien valmisteluun. Kortit löytyvät sähköisenä versiona 14.2.2019 osoitteesta www.strateginentutkimus.fi. Korttipakka on tehty päättäjien, päätöksentekoa valmistelevien, median ja kaikkien yhteiskuntakehityksestä kiinnostuneiden käyttöön.

BlueAdaptin näkökulmia tuodaan esiin Ilmastonmuutos, luonnonvarat ja energia-pakassa. Alla lisätietoja korteissa esitellyistä BlueAdapt-teemoista:

 

1. Sopeutuvan hallinnan menettelytapojen ja sääntelyn soveltaminen varmistaa vesiekosysteemien käytön kestävyyden muuttuvissa oloissa. 

 

BlueAdaptin keskeisimpiä käsitteitä on sopeutuva sääntely ja hallinto. Sääntelyn tulisi olla sidottua parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon, tukea tiedon kartuttamista sekä hahmottaa ruoan, energian ja veden systeemiset yhteydet nykyistä paremmin. Lisää voit lukea apulaisprofessori Nuko Soinisen blogista sekä Antti Belinskijin ja Niko Soinisen asiantuntija-artikkelista  ”Vaelluskantojen oikeudellinen elvyttäminen ja vesivoima” 

 

1. Murrosareenat, joissa hallinnon, liike-elämän ja kansalaisyhteiskunnan edustajat sekä tutkijat luovat jaettuja muutospolkuja, edistävät vesivarojen kestävää käyttöä.

 

2. Murrosareenoiden muutospolut toimivat välineinä suunnata kehitystä kohti haluttuja tavoitteita.

 

3. Kestävälle siniselle kasvulle luodaan edellytyksiä yhdistämällä ekologisa ja taloudellisia tarkasteluja alueellisiin muutospolkuihin.

 

Keskeinen osa BlueAdapt-hankkeen tutkimusta on Pohjois-Savossa ja Varsinais-Suomessa toteutettavat murrosareenat, joissa joukko sinisen talouden asiantuntijoita kokoontuu säännöllisesti muodostamaan muutospolkuja kohti yhdessä muodostettua visiota. Aikaisemmin murrosareenoita on käytetty muun muassa Smart Energy Transition -hankkeessa. Murrosareenoissa on kolme keskeistä vaihetta, joissa vastataan seuraaviin kysymyksiin: Minkälaista alueellista muutosta sinisen biotalouden tulisi edistää? Miten tähän muutokseen voitaisiin päästä? Mitkä toimet ja toimijat ovat muutokselle keskeisiä? Lisää siitä, miksi murrosareenoja tarvitaan voit lukea vahemman tutkijan Pano Kontion blogista.  Jani Lukkaren kertoo blogissaan tarkemmin murrosareenoiden työskentelytavoista ja vaiheista. Lisäksi viime kuussa kerroimme työskentelyn alkavan nyt myös Varsinais-Suomessa.  

Pohjois-Savon murrosareenan loppuraportti julkaistaan julkistustilaisuudessa Kuopion Scandic-hotellissa 12.3. Ilmoittautuminen tapahtumaan avataan tällä sivulla pian!

 

Kirjoittaja Liisa Kolehmainen toimii projektikoordinaattorina Demos Helsingillä, ja vastaa BlueAdapt-hankkeessa viestinnän ja vuorovaikutuksen koordinaatiosta. 

 

Katso kaikki viimeaikaiset blogikirjoitukset, podcastit ja tweetit

Lisää aiheesta

Kuva: Tim Marshall/Unsplash

Vaelluskalojen tukalaan tilanteeseen etsitään ratkaisua ekologisesta kompensaatiosta – millä ehdoin se voisi toimia?

Parhaimmillaan vaelluskaloihin liittyvä ekologinen kompensaatio on kuin kolmella jalalla seisova ...

Lue lisää

Kuva: Anders Wideskott

Työpaja 24.5.: Pääkaupunkiseudun matkailu 2100 – kasvavan matkailualan tulevaisuuspolut

Työpajassa katsomme kauas Helsingin seudun matkailun tulevaisuuteen: Kuka, miten ja miksi matkustaa pääkaupunkiseudulle 2100-luvulla? Miten esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa Helsingin seudun luontoon ja yhteiskuntaan? Miten nämä muutokset yhdessä heijastuvat matkailuun?

Lue lisää

Kannattavuus hyvällä tolalla, mutta politiikkaa ontuu – suhdannebarometrikysely sinisen talouden toimijoille

Me kysyimme sinisen biotalouden toimijoiden näkemyksiä talouden, ympäristön ja sinisen talouden politiikan suhteen. Vastauksista piirtyy uskoa tulevaisuuteen, epäluottamusta harjoitettuun ympäristö- ja luonnonvarapolitiikkaan sekä tutkimuksen ja innovaatioiden tärkeys. Tulokset perustuvat 150 kalatalouden, energiantuotannon ja matkailualan yritysten vastauksiin.

Lue lisää